Als je dashboard vooral vragen oproept, is het tijd voor verandering. Dashboards zijn er om richting te geven, inzicht te bieden en besluitvorming te versnellen. Toch ervaren veel organisaties het tegenovergestelde: dashboards die vooral verwarring zaaien en extra werk veroorzaken. Hoe komt dat?
Je opent je dashboard voor een snelle check, maar een afwijkend cijfer roept direct twijfel op. Is het cijfer fout? Klopt mijn inschatting niet? Voor je het weet zit je weer in oude Excel-bestanden te zoeken of collega’s te bellen om de oorzaak te achterhalen. Het dashboard dat juist inzicht moest geven, leidt tot méér werk en minder vertrouwen. ''Ik zie vaak dat dashboards enthousiast worden opgeleverd, maar dat het échte werk dan pas begint'', zegt André van Plateringen, Business Unit Manager Data & Analytics bij VertX. ''Wat betekent deze KPI? Waarom wijkt het af van wat ik zelf had berekend? Zodra cijfers afwijken van wat mensen verwachten, gaan ze terug naar hun vertrouwde Excel-bestanden. Twijfel ontstaat wanneer de betekenis van een KPI onduidelijk is of de herkomst van data niet transparant is.''
De kern van het probleem ligt vaak niet in het dashboard zelf, maar in het fundament waarop het is gebouwd. Veel dashboards zijn gebouwd op een wankele datastructuur, waardoor ze onbetrouwbaar of onduidelijk zijn:
Daarnaast speelt ook de menselijke kant een grote rol. André: ''We investeren in data, bouwen dashboards en rapporteren tot we erbij neervallen. Maar hoeveel mensen begrijpen écht hoe die cijfers tot stand komen? Hoe de data door de organisatie stroomt, welke keuzes onderweg zijn gemaakt en welke aannames de uitkomsten beïnvloeden? Zonder de juiste educatie en communicatie blijft data een tool zonder handleiding.''
Een extra controle hier, een belletje daar. Op het eerste oog lijkt het onschuldig, maar tel alle extra checks, mailtjes en belletjes op jaarbasis eens bij elkaar op en je ziet hoeveel tijd verloren gaat. Daarnaast ondermijnt het je vertrouwen in de data en daarmee in de besluiten die je neemt.
André: ''Meer dashboards bouwen is vaak de eerste reflex, maar dat is als de volumeknop verder opendraaien op een krakende radio. Je hoort meer, maar niet beter.''
De oplossing begint bij een stevig fundament waarin alle relevante databronnen geautomatiseerd gekoppeld zijn, zodat gegevensstromen soepel en betrouwbaar verlopen. Dit vereist een centrale en schaalbare data-infrastructuur, bijvoorbeeld een cloudgebaseerd datawarehouse. Daarnaast is het essentieel om te zorgen voor continue kwaliteitsborging en standaardisatie, zodat je altijd werkt met actuele en consistente data.
Maar technologie alleen is niet genoeg. ''Organisaties die écht datagedreven willen zijn, investeren ook in educatie en communicatie,'' benadrukt André. ''Niet alleen leren hoe je een dashboard leest, maar ook begrijpen hoe data wordt verzameld, verwerkt en ingezet. Transparantie in dataflows, duidelijke definities en training van teams zorgen ervoor dat data niet alleen een cijfer is, maar een strategisch hulpmiddel. Data krijgt pas waarde als mensen het begrijpen, vertrouwen én gebruiken.''
We helpen organisaties een robuuste data-architectuur op te zetten als fundament voor betrouwbare en schaalbare dashboards. Dit doen we parallel aan je bestaande dashboards: terwijl jij nog werkt met wat er al is, bouwen wij aan een toekomstbestendige infrastructuur én ontwikkelen we nieuwe dashboards die wél grip en vertrouwen bieden. Pas dan ontstaat échte waarde: inzichten waarop je durft te sturen.
Wil je weten hoe wij jouw organisatie grip geven op je data? Plan een vrijblijvende afspraak met een van onze data consultants.